Starthelyleírások

Penken/Ahorn – Zillertal

Stoderzinken

Budapestről kevesebb, mint 500km. Autóval lehet feljutni, régebben fizetős volt az út. Gröbmingből könnyen meg lehet találni, ki van táblázva. A leszálló közvetlen a hegy lábánál van, nagy szélzsákkal, közvetlen az út mellett. Van egy kisebb étterem az út túlfelén parkolóval, ott lehet napijegyet venni 3 Euróért. Minket lebeszéltek róla :) Megpróbáltuk, azt mondták, ma nem kell :)

Jó napokon a helyi klub szervez felszállítást 5 Euróért. A leszálló felett 100m-rel van egy kötélpálya, ahol a fák között kiépített pályákon lehet közlekedni biztosítva. Ennek van árnyékos parkolója.

Autóval egészen az út végéig fel kell menni. Onnan a hegycsúcs felé vezető ösvényt követve kb. 10 perc alatt feljutunk az új starthelyre. Egy sárkányos rámpa mellett van egy magyar starthelyekhez szokott pilótának kényelmes déli starthely, amit ott csak a haladóbbaknak javasolnak. A Haustermik itt száll el, kellemesen ki lehet tererni felette. Viszont balos (keleti) szélben rotoros, sokat süllyed az ember, mire kiér balra a sziklafal elé.

Ha feljebb megyünk még kb. 150m-rel, akkor majdnem teljesen a csúcson van egy Milka-tehenes füves starthely, kicsit szélesebb tartományban startolható DK-DNy között. A gerinc túlfelén É irányba is lehet startolni, késő délután arra fúj rá a szél.

A leggyakoribb táv az Enns völgyének végigtolása: először Ny-ra, a Dachstein előtt, majd vissza, aztán balra Grimming, és vissza. Balra a hegy végén be lehet fordulni ÉNy-nak, arra is egy kellemes völgy van, valamint jobbra, a Dachstein után is É-ra a Lammertalba. Az utóbbi kicsit izgalmasabb, de magasan kivitelezhető. A Dachstein mögött viszont a Krippenstein-plató ijesztően néz ki, bár állítólag siklásból kiadja :)

Loser

Hallstattból kb. fél óra alatt lehet ideérni. A starthely 1650m, a szintkülönbség közel 1000. A hegy gyönyörű, egész furcsa formákat láthatunk kicsiben és nagyban is. Van egy kis tó, és egy Klettersteig a csúcsra. Ezenkívül gyönyörű kilátás nyílik a Dachsteinra is.
Altaussee-ből vezet fel a fizető út. A leszálló a központtól a tó felé esik, nagy parkoló van előtte és szélzsák. Az út túlfelén levő Amtshaus szálloda bejáratánál levő információs irodában vehetünk kedvezményes siklóernyős jegyet az útra, így 15 Euró helyett 10-ből megúszhatjuk (2010.) Ehhez név, rendszám, liszenszsorszám, aláírás és a pénz kell. Igazolni nem kellett. Feljebb, de még a fizetőkapu előtt is vehetünk a Hagan Lodge recepcióján, ami a felvonóval szemben van.
Felérve a parkolóbólmár látszik a starthelyen levő szélzsák, kb. az út folytatásában egy dombtetőn. Van egy sokkal nagyobb, és könnyebben észrevehető a parkoló fölött jóval, de ott nem találtam starthelyet. Repülés közben viszont jól jön. Állítólag van DNy-i starthely is, de azt nem találtuk meg. Feljebb mászva biztos el lehet startolni ebbe az irányba is.

Krippenstein

A Hallstaetter See déli partjt határoló sziklafalak közül kiugró Krippenstein tetejéről startolhatunk. A szintkülönbség 1580m (2100m AMSL), a táj gyönyörű, így egy szimpla lecsúszás is megéri.

A felvonó Obertraunból indul, siklóernyős jegyet kell kérni,az ugyanis a szimpla gyerekjegynél is lényegesen olcsóbb. Cserébe föl kell cipelni a zsákot :) A felvonó második állomásáig kell felmenni, onnan öt perc séta a csúcshoz vezető emelkedőn.
Nyugatra lehet startolni, így gyenge nyugati alapszélnél optimális. Ilyenkor az alapszél ráfúj a hegyre, mivel egy kiugró csúcs. Északra is van valami startolható terület, a felvonókötél túlfelére kell hozzá átgyalogolni, de én ott nem jártam.

A starthely elhagyása után a sziklafalnak köszönhetően azonnal nagy magasságunk van, a tó fölött biztonságtechnikázni is szoktak.

Tekerni ezen az oldalon nem sikerült, bár a starthely lejtője tartogatott. Ehelyett a szembehegy közepénél lehet fellejtőzni, majd a gerincről kitekerni. A tó felőli részen levő gyönyörű déli sziklafal csábít ugyan, de mivel belóg a völgyszélbe, rotort találunk előtte. A délutáni lehetőség az obertrauni völgyben jobbra haladva elérni a kb. 1500m magas DNy-i sziklafalat. Mivel erre fúj a völgyszél és feltehetőleg az alapszél is, szerintem tuti befutó.
Leszálló a felvonóhoz vezető út közelében, közvetlenül a Traun partján, az egyik focipálya mellett (ebből 6 van a közelben, plusz a völgyben beljebb is sok leszállható mező van). A leszálló nagy, a völgyszélbe áll, szélzsákkal. Viszont hajtani a focipálya “nézőterén” illik, hogy hagyjunk helyet a sárkányosoknak is. Itt a kép közepén levő mező.
Amikor mi voltunk, a híd melletti parkolóból folyamatosan volt felszállítás a felvonóhoz. Árat nem tudok, de az út kb. 5 perc kocsival, nem hinném, hogy drága. Gyalog sok, mert 100-150m a szintkülönbség.

Achensee

Az Achensee Tirolban található, Innsbrucktól kb. 50 km-re keletre. A tó vize már észak fele folyik, ezért délről elég nagy szintkülönbségű szerpentinen lejtőzhetünk föl.

A nagy völgybe kirepülve számítsunk Innsbruck légterére. A völgy északi felén levő hegyeken nyugatra haladva már a harmadik falunál alá kerülünk, majd tovább haladva Innsbruck felé a starthelyeket csak a helyi klub tagjai használhatják, a leszálló pedig CTR-be esik.

Rofan

Ez lenne a magasabb, déli starthely, de sajnos olyan rossz időnk volt, hogy föl se mentünk.

Karwendel

Kb. 500 m szintkülönbségű felvonó visz fel Pertisauból.

A starthely közvetlenül a felvonó mellett van, ÉK-i. Azonban nem csak korai lecsúszásra alkalmas, mivel jó idő esetén déltől ráfúj a völgyszél, és késő estig repülhető is marad.

Könnyen a tó fölé kerülhetünk, emiatt tartanak biztonságtechnikai tréningeket is itt. Sajnos nekem nem sikerült ehhez megfelelő árú felvonójegyet szerezni, nem volt napijegy, csak három útra szóló némi engedménnyel.

A leszálló szintén közvetlenül a felvonó mellett. Erős völgyszél vagy élénk ÉNy-i alapszél esetén ajánlatos a tó déli végén levő leszállóba szállni.

Családi nyaralásnak is kellemes, de inkább kirándulósra, mert a tó vize ritkán melegszik 20 fok fölé.


no images were found

Rax

Budapesttől 325 km, bő három óra alatt megjárható út. Az S6-os útról Semmering után kell lemenni a Raxalpe táblánál, innen már ki van táblázva a felvonó, biztos megtaláljuk.

Azt hittük, hogy Bécs közelsége miatt rengetegen lesznek, de nem sűrűn használt starthely. A felvonón nem is tudta a pénztáros, hogy mennyibe kerül a siklóernyős jegy.

Tehát, ha feljutottunk a felvonón, akkor az épülettől keletre néhány fát megkerülve már a starthelyen is vagyunk. Csak délelőtt lehet innen startolni,amíg süti a lejtőt a nap, vagy ha az alapszél K – DK-i.

Starthely a leszállóból

Starthely a leszállóból

Apa lába alatt...

Apa lába alatt...

A starthely előtt néhány métert felszedve, vagy kicsit kifele tágítva átrepülhetjük a felvonót, és eljutunk a déli, sziklás gerincre.

img_4854

Ha később stratolnánk, akkor eleve nyugat fele sétálva találunk néhány startolható foltot, van köztük hivatalos starthely is. Másfél órás gyaloglással már a kifejezetten DNy-it is elérjük, mert a gerinc kicsit megtörik. A gerinc feléig 2550m magasságig szabad emelkedni Bécs légterei miatt, utána a szokásos 3840 van.

A leszálló a starthelyről látható, a patak mentén kicsit kijjebb, egy szántóföld sarka, valami üzem után. Jó időben erős völgyszél fúj a starthelytől keletre eső szűk völgy felé. Ebbe nem érdemes berepülni, leszálló nincs.

Leszálló

Leszálló

Höllental

Höllental

Mrzli vrh

Mindenekelőtt, a vrh Szlovéniában nem rövidítés. Azt jelenti, hegy.

Másodszor, négy Mrzlit találtunk a térképen néhány km-es körzetben. Ez Kobaridtól D-DNy-ra van, és keleti starthely.

A helyi felszállítók ide is felhoznak a szokásos árért. Elméletben behajtani tilos van, de a helyiek ismerik a rendőröket. Talán saját autóval is fel lehet menni, de elég hosszú, köves szerpentin vezet föl. A Soca mentén dél fele jobbra az első faluból indul.

Embergeralm

Gerlitzentől 60 km ÉNY-ra, Greifenburg és Berg falvak fölött.
Igazi távrepülő paradicsom. A nagy völgy gyakorlatilag végiglejtőzhető, lent kényelmes leszállókkal.
Meteo, miegymás: embergeralm.at
Jól bevált előrejelzés: expertenwetter
A völgy balra

A völgy balra

A völgy balra-előre

A völgy balra-előre

A völgy előre

A völgy előre

A völgy jobbra

A völgy jobbra

Jobbra-hátra

Jobbra-hátra

Családdal is kellemes nyaralás lehet: strand, kirándulás.

Starthely
A leszállóból nem látható. A DK-it nem láttam, a többi kényelmes.
Jó időben a greifenburgi kemping bejáratánál sorban állnak a kisbuszok, amik 4-5 Euro/fő árért fölvisznek. Szerintem megéri az 1100 m szintkülönbségű szerpentinért. Náluk lehet visszaszállításról is érdeklődni.
Greifenburgba K felől beérve nyílik rögtön jobbra az út. Átvisz néhány fürdőszobán, de ki van táblázva, meg lehet találni.

Starthelyhasználati díj: napi 4.50 Eur, éves 30

D1

1700 m
A fő starthely. Déltől startolható. Addig büfé, buli :)
Itt lehet napijegyet venni.

A normál strthely

A normál starthely

D2

1830 m

Az előbbi fölött kb. 100 m-rel, a sípályán. Semmivel sem jobb, csak kevesebben vannak. De a sárkányos eb idején kívül el lehet férni lent is.

Középső starthely

Középső starthely

K

1900 m
Délelőtti. A felszállítótól kérni kell, hogy eddig vigyen. Nem láttam.

Leszálló

590 m

A greifenburgi kemping mellett. Konkrétan át kell menni hozzá a kempingen, de nem veszik zokon.

Leszálló

Leszálló

Van leszálló és felszállítás Bergból is, de ott nem jártam.

Légtér
A starthely fölött 4420 m, balra a völgy végén 3810 m AMSL.

Megközelítés

Az A8-as autópályán Spittal an der Drau-tól fél óra Ny-ra, az Oberes Drautal-ban Lienz fele, félúton.

Szállás

Mi Gerlitzenről szoktunk ide átjönni a jobb napokon.
A starthely közelében, Fichtenheim ernyősé, övé az embergeralm.at.
A greifenburgi kempingben: http://www.fliegercamp.at/

Werfenweng

A felvonó felső állomásának neve Bischlinghöhe, van, aki így ismeri a starthelyet.

Az alsó állomás pedig Zaglauban van, de ez a név nem nagyon ismert :)

Repülés

Bischlingtől északra húzódik a Tennengebirge Ény-K irányban, a közepén kiugró Hochthron csúccsal. Első számú cél erre átjutni. Starthely felett kb. 300 m-ről már jó eséllyel át lehet érni a nagyhegyre.

Távrepülésre az északi irányon kívül minden alkalmas, erre viszont Hallein és Salzburg légtere miatt nem nagyon merészkedhetünk. A Tennengebirge fölött, és annak az ÉK-i oldalán érdekes légterek vannak, próbálj utánanézni.

Sziklák

Sziklák

Helyiek

Helyiek

Családi kirándulásnak is kellemes. A kilátás gyönyörű, alpesi viszonylatban is kiemelkedően szép. 2008-tól szerdánként és szombatonként madárbemutató van, a családi jegy 10 Euro. A fönti Alm, sajnos, elég drága :( és a kiszolgálás sem a megszokott…

A faluban sok étterem, cukrászda található. Elég kis hely, ezért minden elérhető gyalog vagy a kölcsönözhető biciklivel. A strand vize szép tiszta, de sajnos nagyon hideg. Magasan vagyunk…

Strand

Strand

Starthely a strandról

Starthely a strandról

A felvonó honlapja – nyitvatartás, meteo, árak.

Starthely:

A starthely 1885 m AMSL, a felvonó kb. 900 m-t emelkedik.

Kelet

A felvonó épületétől meglepő módon keletre esik, kb. másfél percen belül elérhető. Egymás mellett nem fér el három ernyőnél több, viszonylag rövid is, de elég meredek. Belefér egy tandem belefutó, de osztrák viszonylatban szűk. Délelőtt-délben startolható. Ugyan sokszor előfordul, hogy a nyugati oldalon is szembeszél van délelőtt, de ha nem csak lecsúszásra számítunk, akkor érdemesebb innen indulni. A termikek a kék starthely közötti dombocskáról szakadnak le, innen egyszerűbb odajutni. Siklásból meg lehet kerülni a hegyet, de nem érdemes sokáig kísérletezni a visszagirheléssel, mert ugyan van néhány leszálló a völgyben kijjebb, de néhány óra visszaszállításra számítani kell.

Dél

A dombocska tetején, a szélzsák alól lehet startolni. Laposka, nem hiszem, hogy megérné.

Nyugat

Ez van a felvonó mellett. Szép, kényelmes, néha tehenes :) Én egy órát vártam, hogy a főkolompos esetleg arrébbmenjen, de inkább csak jött a többi is. A helyi ember szerint nem gond, ráüvöltött, aztán felhúzta az ernyőt. A tehén gyorsan odébbállt 5 m-rel.

Ja, a felvonókötélre itt sem illik rászállni.

Leszálló

A felvonó épülete előtt, néhány házzal lejjebb. A felvonó mellé is le lehet szállni, bár van néhány nagyfesz és felvonókábel. Csak a helyi akrósokat láttam itt. A leszállóban szélzsák, és jó időben igen erős völgyszél van. Ha nem érnél vissza a nagyhegytől, akkor is bőven találsz leszállót. De Ausztriában mindenütt szabály: csak levágott mezőre szebad landolni!

Visszanézve a hegyre:

Starthely a kép közepén, leszálló a jobb alsó sarokban.

Megközelítés:

A8-as autópályán D felől a pfarrwerfeni lehajtó (nagyon rövig, tényleg 40 km/h! ) után jobbra, egészen az út végéig.

Salzburg felől érkezve bonyolultabb a helyzet, ebből az irányból nincs közvetlen lehajtó. Werfenen át, a táblákat követve, innen is megtalálható.

Szállás

Rendkívül változatos árak… Olcsóbbat a werfenwengi főtértől távolodva találhatsz.

Wolfgangsee


(majdnem) Milka-tehenes starthely

Völgyszél, a szemközti hegyen is startolnak

Kényelmes, szélzsákos leszálló, 10 percre a felvonótól

Következő »