2008

Werfenweng 2008/2.

1.nap
Most szerencsére jobb időt fogtunk ki. Már a megérkezés után tudtunk repülni: apa egy fél órát, és én is húsz percet.

2.nap
Másnap reggel apa kezdett, megvolt az Eiskogel és a Hochthron is, de aztán befelhősödött és leszállt. Mi eközben a szállástól sétáltunk az Eiskogel felé, meg akartuk nézni a barlangot közelebbről, de nem jutott rá sok időnk. Én is fölmentem, de a felhők miatt nem sokat adott.  Még apa is húzott gyorsan egy spirált.
3.nap
Néhány felhős csúszkálás és vásárlás után kiderült az ég: már megint nem nekem.
4. nap
Felhő, lecsúsztam. Apa föl, felhő el. Na, azért én is visszamentem, de elég alacsony volt a felhőalap. Apa vissza, mi a strandra. Azt hittük, leszáll mellénk, de épp kitekert: egész a Tenneckig jutott. Megnézte a jégbarlang szikláit, majd leszállt a szállásunk mellé. 1:42
5.nap
Most már kell valamit alakítani: nagy elhatározással és a nyúllal fölmentem, korai keleti start, és hurrá! meglett az Eiskogel. A hegymászók is akkortájt értek föl, integettek. A Hochthron felhőben volt, én meg leszálltam.

Ezután tandemkör jött Zozóval. Persze nekik már följebbszállt a felhőalap, szépen körberepülték a Hochthront. Bzümi azóta is emlegeti, milyen sziklás volt :) Mi Bluluval strandoltunk.
6.nap
Blulu tandem is kell. Ugyan nekik nem sikerült a csókosszájú, de egész jót repültek. Én is csúsztam egyet a felhős ég alatt… Hát, itt gondolkodtam, mi legyen, és végül visszamentem. Egyedül voltam ernyővel. Gyors start, azonnal kitekertem három modellel együtt. A helyi tandempilóták játszottak velük ( meg velem :), amíg fizető utasra vártak. Át a sziklásra, Hochthron megvolt, brutál hatos emelésből. Kicsit nyugiba menekültem. Még egy szép tekerés, majd egy spirál, és indulhattunk is haza.

Több, mint nyolc óra repülés, és ebből mindenkinek jutott!

Még kirándultunk egy nagyot, visszamentünk a Kitzlochklammba megnézni a barlangot zseblámpával. Épp zárásra értünk oda, nem is fizettünk :)

Werfenweng 2008/1.

Idén is szerveztünk nyárra, a Zell am See-i akróverseny környékére családi repülős nyaralást. Még örültünk is neki, hogy az idén kicsit korábban van (július közepe), talán aktívabb lesz az idő, mint tavaly volt. Hát megkaptuk. A verseny még egész jó (strand)időben lezajlott, na de utána! A maradék öt nap folyamatos szakadó eső :((((

0. nap

Megérkezés, séta.

1. nap

Egész jó idő, de gondoltuk, még ráérünk repülni később, ezért részben a strandról végignéztük a Paranoia utolsó napját.

Törpék:

img_7094img_7126img_7128img_7124

Verseny:

img_7090img_7097

img_7111

img_7113img_7120img_7112img_7106img_7103

2. nap

Másnap még csak kicsit esett az eső, ezért barlangtúrát szerveztünk. A werfeni Rieseneishöhlébe mentünk, ami Európa legnagyobb jégbarlangja. Jó hideg volt. Készültem kesztyűvel és kabáttal, de még így is vacogtunk a végén.

A barlang tényleg gyönyörű. Hatalmas jégcsapok, jégfalak, különböző színben, helyenként csíkosan. Sajnos fotózni nem szabadott. Kettes sorban mentünk, minden pár kapott egy kis gázlámpát. Egyszerre kb. tíz csoport volt bent, a nagyobb termekben láttuk a többieket. Mintha a törpék vonultak volna a lámpácskákkal :))) Nagyon hangulatos volt. A bejárat a legalacsonyabb részen volt, itt volt a leghidegebb, meg az ajtó is szűk volt a barlanghoz képest. Figyelmeztettek, hogy kisebb gyerekeket el fog fújni a szél, amikor kinyitják, de nem hittük. És valóban, az ajtón komoly erőfeszítés volt átjutni, olyan erős volt.

Utána ettünk egy spagettit, és bíztunk benne, hogy javul az idő. Hát nem.

3. nap

Másnap várlátogatás.

Esős madárbemutató, a sasok nem is akartak repülni. Megnéztük a várat, csak csoportosan lehetett bemenni. A sor elég hosszú volt, de Bzümi nagyon szerette volna látni. A sor végéről nem is lehetett látni a bejáratot. Egyszer csak jön egy ürge, és arról kezd beszélni, hogy a nem német nyelvű kísérőre várakozók álljanak át a másik sorba. Miért, van másik sor? Igen, kb. öten álltak benne. Így kielőzve mindenkit, szinte azonnal bejutottunk. Még magyar nyelvű kísérőszöveg is volt az automatán, csak a néni nagyon idegesítő hansúllyal olvasta föl a szöveget. Megtudtam, hogy a Pech szurkot jelent, amit a peches várostromlók nyakába öntöttek forrón. Meg épp megszólalt a négy tonnás harang, amikor a toronyban voltunk. Szerencsétlen, aki épp mászott föl alatta a létrán, szerintem megsüketült.Erre a délutánra sem javult meg az idő.

A Liechtensteinklammba mentünk kirándulni.


4. nap

Még mindig esik…
Kitzlochklamm


Délután úszás Bad Gasteinban.
5. nap
És még mindig. Újabb klamm: Golling. Itt annyira esett, hogy fotó nem is készült.
Aztán Lammerklamm.


Utána elmentünk Wagrainba, egy uszodába. Egész jól szórakoztunk, volt több csúszda, de kint hideg volt, bent meg tömeg.

6. nap

Még mindig nem volt repülhető, de azért fülmentünk Bischlingre, ha már volt egy ingyen jegyünk.

Aztán Salzburg fele haza. Megnéztük az állatkertet, aztán áfonyát ettünk.

Majd a sörmúzeum. Vicces volt utána hazamenni, de errefelé lehet egy sör után vezetni. Helyenként pedig észnél kellett lenni, mert szakadt az eső.

Kobarid, Slo 2008.

Miután apa versenyzett Kobaridban, meg kellett mutatnia nekem is. Tandemet is terveztünk, de az nem jött össze. Öt napra terveztük, ebből három lett repülhető.

(more…)

Gerlitzen+Embergeralm 2008.

Eladtuk a gyerekeket valami nyári táborba, és elhúztunk repülni.

(more…)

Gerlitzen 2008. május

Ezen a hétvégén nyitott a felvonó. Néhány pályára havat is varázsoltak, ezért eljöttek velünk a Tociék is snowboardozni. Kellemeset a hasznossal, Bzümit nekikadtuk csúszni, Dani meg szép sorban megtandemezte őket. Blulu is próbálkozott a snowboarddal, de sajnos a kb. harmadik percben meghúzta a térdét :(

Összesítés:

Apa:  2 szóló + 5 tandem (Bzümi, Blulu, Andi, Janka, Toci)

Anya: 2 szóló

Bzümi: asszem, 4 kör

Blulu: egy fájós térd, fejenként egy pitypangkoszorú :)

A képek egy részét Janka készítette.

Gerlitzen 2008. okt.

Ha már a felvonó idei első napján itt jártunk, az utolsóra is el kellett jönni.

Az idő nem volt optimális, már útközben is esett. Megérkeztünk, a leszálló csupa sár, a hegy felhős, néha szemerkélt az eső. A szokásos szállásunkon a néni elutazott. Ilyenkor még nem jártunk erre, így most megállapíthattuk, hogy ősszel minden zárva van. Alig találtunk szállást, és az üzletek sem voltak a szokásos időben nyitva.

Első nap még nem ment a felvonó, és túl vizes volt minden ahhoz, hogy kocsival felmenjünk. Másnap reggel a Kanzel két-harmad magasságában felhős volt, de bizakodtunk, hogy feloszlik. A tó felett ekkor még lyukas volt. Apa szólóban felcuccolt, várt egy kicsit, de egyre rosszabb lett: teljesen összezárt a felhőzet. Mi eközben a Kikben nézelődtünk, alig győztem Bzüminek ígérgetni, hogy amikor a szülinapja lesz, majd megyünk játékboltba is. Azaz egy nappal később, hétfőn, mert vasárnap zárva lesz minden.

Szóval apa nagy levegő, és gps-sel lecsúsz :))) Nagyon féltettem. Jöttek néhányan mások is, mesélték a horrort. Hát talán én még nem, menjen még egy kört. Ha mégis kitisztulna, utána megyünk a tandemmel. Apa csúszott még egy kört, talán vékonyabb a felhő, de menjünk föl szétnézni, ingyen a jegy, fönt meg süt a nap. Hát, azért a Themácskámat én lent nem hagyom :))) Apa el sem akarta hinni, hogy viszem, de hát végülis legfeljebb lehozzuk.

Törpék a felvonón

Törpék a felvonón

Gyönyörű volt fent… Persze, a napszemüveget lenthagytam.

Ez a látvány fogadott fönt

Ez a látvány fogadott fönt

p9250003

Karawankák a háttérben

Karawankák a háttérben

Felhőtenger

Felhőtenger

Néhány bizonytalan ernyős, inkább rontott start, mintsemhogy repülni kelljen… Apa félt, mert nem ismerem eléggé a gps-t. Mindenki elvesztette a tájékozóképességét. Rémtörténetek, mi lenne, ha valaki mentőernyőt dobna a felhőben, és csak holnap találnák meg… Hátha szembejön egy repülő… Nehogy spirált húzzak, mert tuti lecsukom, eltévedek, stb. Én csak egytől féltem: mi lesz, ha félúton meggondolom magam. De ettől nagyon. Repülnék a köd fölött, nincs visszaút, de mégse szeretném.

Én :)

Én :)

A Kanzel teteje kilátszott, lehetett hozzá viszonyítani. Egész biztosan be lehetett érni a tó fölé, mielőtt belesüllyed az ember a felhőbe. A felhő alatt meg 5-700 m volt eltalálni a leszállót. Kellő követési távolságot tartottunk. Szóval gps nélkül is működött volna.

De eldöntöttem, nem lesz még egy ilyen lehetőségem. Repülök! :))) Gyönyörű volt. A felhők, a közel naplemente, a hegyek a távolban, az árnyékom a felhőn a szivárvány közepén. És a felhőben. Jókislány módjára fület csuktam, ezt parancsolták. De nagyon sajnáltam, amikor megláttam a tavat magam alatt :((( Eletem egyik legjobb repülése, holott alig több, mint negyed óra volt. Nevetve szálltam le, lebegtem, amíg apa nem hívott… Addig segített egy tandemesnek, amíg le nem késték a felvonót. Hurrá. Nincs náluk elég meleg ruha. Akkor cuccolok, valahogy feljutok a kocsiért, és megyek értük. Lemehetnek a Kanzelra, talán megtalálom őket. Áááá, nincs nálam pénz. Asszem három euróm volt, meg egy bankkártya, de féltem, hogy az automata nem fogja elfogadni a papírpénzt. Összeszedtem a leszállóban levő magyaroktól a nyolc euró aprót (köszi a segítséget :), közben kiderült, hogy föntmaradt egy magyar lány is, bár ő gyalog is ment föl :) Némi szervezés után egy nagyobb autó begyűjtötte őket a Kanzelról, a sorompó nyitva volt :) Én lehoztam a kocsit közben. Rendesen ránksötétedett közben. Lett este és lett reggel, második (felhős-repülős) nap. Némi uzsonnával felszerelve családilag felmentünk. Tandemet azért lenthagytuk. Ááá, most vastagabb, alacsonyabban van az alja, erősebb a szél, meg ilyesmi kifogásokkal vártunk. Apának kellett volna először startolnia, neki volt jegye vissza. Hát, valahogy megejtette, aztán boldogan jött vissza, hogy többet neki már nem kell.

Ez apa térde...

Ez apa térde...

img_8095

Visszanézve

Visszanézve

Szivárvány

Szivárvány

Csúsztam még egyet. Célraszállás a felhőre, kis wingover, alig tévedtem el (na, jó, kicsit megnéztem a várat :), csak nem értettem, miért égnek lent a lámpák. Ezúttal volt nálam napszemüveg.

Valami repülhetetlen időben Bzümi megkapta az ajándék irányítható sárkányát. Ezen a ponton eléggé leveszettnek látta a játékbolt lehetőségét.

Ja, elfelejtettem a málnát.

Már a Hoferben megkívántam. De egy 15dkg-os doboz két euro volt :(

Szóval, amíg apa repült, elmentünk a strandra, na, nem fürdeni, csak köveket dobálni. Útközben láttuk a málnaszedő táblát. Gondoltam, csak véletlenül felejtették kint. De visszafele nyitva volt! Teleettük magunkat, Zozó talán egy szemet sem szedett elvitelre, kissé megfagytunk közben. El is hoztunk kb. egy kilót, nagyon népszerűek voltunk vele :) Isteni volt. Hatalmas szemű, édes málna október végén. Nem is kellett nagyon keresgélni, tele voltak a bokrok, csak a legszebbeket szedtük le. Mi voltunk az egyetlenek.

Folytatás:

Hétfőn új starthelyet keresünk, itt ugyanis bezár a felvonó. Jó sokat kell hozzá utazni. Útközben megnéztük a Hochthront, senki nem tudta kihagyni, pedig megfogadtam, hogy nem állok meg hozzá. Persze, ott csak lehajtó van az autópályáról a szintkülönbség miatt, mehettem országúton a következő felhajtóig. Gyönyörűnek tűnt az idő, sajnáltuk, hogy pont ma megyünk el, de délutánra megint mindenütt esni kezdett. Blulu strájkolt, és nem volt hajlandó beszélni a felhőkkel, hogy tudjunk repülni. Hosszú volt az út, a német autópályát éppen szélesítették.

Megérkeztünk, leparkoltunk a millió körforgalom után. Esőkabát, hátizsák útracsoki. Kiszállás, indulás a fasor felé. Bzümi hullámvasút észrevesz (hangról). Rendben, visszafele egyszer felülünk. És elindultak. Úgy kellett őket visszarángatni a bejárat felé, alig esett le nekik, hogy hol vagyunk.

Azt hiszem, mindenkinek ki kell próbálnia a hullámvasutat hidegben, esőben. Isteni. Itt már azt mondta Blulu, hogy ezekkel a felhőkkel németül kéne beszélni, de ő nem tud :(

A bányában

A bányában

Zozó kedvenc múmiája

Zozó kedvenc múmiája

Tökök,boszorkák...

Tökök,boszorkák...

Az ijesztgetős sátor

Az ijesztgetős sátor

A Legoland halloween jelmezbe volt öltöztetve. A nagy sárkányon szellemek lógtak, mindenütt tökök, és volt ijesztgető sátor is. Ezután Blulu könnyen nevelhető volt: ha valami rosszat csinált, csak megfenyegettük, hogy visszavisszük oda.

A szállást még Ausztriából foglaltam telefonon (a közelebbi nagyon bonyolult volt), egész könnyen megtaláltuk. Zseniális volt. A kisebb szobát vettük ki, még két gyerek is befért volna. Tv, univerzális videólejátszó, mosogatógép, indukciós főzőlap, … Jövőre is ide jövünk. Úgyis éves jegyet vettünk.