Embergeralm

Gyors Embergeralm

Valaminek még nagyon gyorsan kellett történnie az idén nyáron. A szünet utolsó két hetében nem volt jó idő, állandóan esett. Egyszer már javulót ígértek, össze is csomagoltam egy hétre, aztán mégse lett jó. Már elkezdtem kicsomagolni, amikor véletlenül megláttuk, hogy két repülőnap lesz egymás után :) Kivettem egy pár ruhát, újra elővettük a sátrat, és indultunk. Minden percet ki kellett használni :)

(more…)

Pünkösdi királyság Ambrussal :)

Kezdetben Apa facebookozott… Aztán jött az ige. Ambrus keresett útitársat az Oberdrautalba, hogy legyen, aki érte megy, ha vitorlával terepre száll. Mivel az útiköltséget ő állta, azt hittem, túljelentkezés lesz. Gondoltuk, Apa elmehetne vele, bár nem tud utánfutóval vezetni. Aztán megtudtuk, hogy az idén nem lesz angoltábor a gyerekeknek, így nem tudunk kettesben repülni menni. Most viszont még jól ki lehetne hozni a suli utolsó két hetében valamikor, hogy a Nagyiéktól menjenek suliba, még haza is ugorhatnak nyulazni. Bepróbáltuk Ambrusnál, hátha a régi ismeretségre való tekintettel némi elsőbbséget élvezünk a nagyszámú jelentkezővel szemben :) De nem volt rá szükség, mert mások nem szeretnek repülni. Főleg nem az Alpokban. Pláne nem Ausztriában. Így mi hárman mentünk, akik az osztrák nyaralás gondolatára is táncra perdülünk örömünkben :))) A többiek maradjanak csak a földhöz ragadva.

(more…)

Embergeralm

Végre családi nyaralás! Semmi új izgalomra nem vágytunk, csak szép helyen együtt lenni. Repülni, mászni, strandolni, bogyót szedni. Így esett a választás Greifenburgra megint. Kicsit messze volt, de más stabilan repülhető helyhez még többet kellett volna utazni. Kicsit féltem, hogy lesz-e helyünk a kempingben. Próbáltam emailben foglalni, de azt írták, hogy főszezonban nem lehet. Közvetlen hidegfront után mentünk -bár épp szombaton-, így bíztam benne, hogy be fogunk férni. Itt kivártuk az egyhetes őrült kánikulát, aztán mire egy kicsit enyhült az idő, mentünk az Alpokba… Ráadásul a változatosság kedvéért kiütéseim voltak, az egész nyaralás alatt vakaróztam :( Hát, nem a legjobb kezdésnek, de lássuk.

(more…)

Embergeralm

Utolsó, családi hétvégét (hétköznapot) szerettünk volna. Eddig nem repültünk sokat, így valami bejáratott helyre akartunk menni. Az időjárás sem tűnt a legjobbnak. Így esett a választás Embergeralmra.

1. nap

Az út három-negyedén döglesztő meleg volt. Amikor az országút a Mura mentén vezetett, meg akartunk állni pancsolni. De sehogy se találtunk olyan helyet, ahol le lehetett menni a vízhez. Amire sikerült volna, megjött a beígért hidegfront. Innen kezdve hol esett-hol nem. Spittalban megálltunk vásárolni, így a kempingbe épp a legnagyobb eső után értünk. Bejelentkeztünk, a recepciós hölygnek némi problémája akadt a nevemmel, sehogy se akarta megérteni, hogy a Péter és a -né vajon melyik része :) Sátrat állítani nem tudtunk, bár még így is jobban jártunk, mint aki megtette az eső előtt. Helyenként 20 cm mély tócsák voltak a sátrak körül. Apa leült az étterembe egy kávéra, hogy legyen áram a laptopnak dolgozni :(

A rossz kezdés ellenére valahogy belefért, hogy a sátorban lazacot süssünk, kisétáljunk a tópartra. A tó hihetetlen meleg volt, gőzölgött, kint ugyanis hideg vol.Inkább a meleg zuhanyt választottuk.

2. nap

Másnap a kemping fáinak a teteje belelógott a felhőbe. A hegyeket mintha ellopták volna éjjel. Aztán szépen kikékült.

Elsőre gyerekekkel mentünk föl a starthelyre. Hűvös volt, és sokára indult be az idő. Jobbra és hátra minden felhőben volt, balra a Stagor is. Esélytelen volt kirepülni a völgyből. Emellett rengetegen voltunk, nehéz volt kiemelkedni. Egy cseh lányka elfelejtett szétnézni, nekem kellett helyette :( Sajnos, nagyon alacsonyan értem át a Gaugere, ahol úgy tűnt, mindenütt rotorban vagyok. Leszálltam, és kiugrottunk a strandra. Aztán rábeszéltem apát és Zozót, hogy menjenek tandemezni. Blulu kifeküdt pihenni a starthelyre, kifáradt a strandon. A szél lassan elállt, sokára sikerült startolni, és gyorsan a leszállóban kötöttek ki. Nekem sokkal tovább tartott megtalálni :(

Pirknerklammhoz késő volt.Inkább visszamentünk a strandra, apa ugrott egy fejest, aztán vacsoráztunk.

3. nap

Későn indló, gyenge idő megint. A gyerekeket kiraktuk a strandra, és felmentünk. Kipakoltam a cuccaim, de sokáig semmi szél nem volt. Aztán apa lement. Én még álldogáltam-üldögéltem, aztán végre javult. Páran valahogy fent tudtak maradni. Kiterítettem, felöltöztem. Már a kesztyűt vettem volna, amikor feltűnt, hogy nincs varióm :((( Apánál maradt a kocsiban, tegnap ő repült vele… Vége lett a jóidőnek is, leállt a szél, majd hátszél lett. Két startot rontottam, aztán feladtam. Leszóltam Daninak, hogy jöjjön föl értem. Fölhozta a variómat is, így még egyet próbálkoztam. Eddigre már a sárkányosok is csomagoltak össze. Dühösen összecsomagoltam és lementem. A szerpentinen szórakoztam kicsit, egyedül voltam. A tegnapi lány, aki majdnem nekemjött, másfél órát repült. Közvetlen utána startoltam volna, ha lett volna varióm :( Viszont másnap egy másik lány bekötött lábbal és lezúzott vállal bicegett a kempingben :( Én legalább tudtam, hogy mikor nem ajánlott startolni.

Apa fentmaradt, és a szokásoshoz híven elrepült a Pirknerklammba. Nem másztuk meg, csak az elején sétáltunk (beülőt azért vittünk); nagyon vonzott, de késő volt már.

Késő estig néztem a csillagokat hullócsillagot keresve, de nem találtam. Kimentem a tóhoz, bele kellett volna ugrani, de nem voltam elég bátor :)

4. nap

Felhős lett az ég, a hegyek egész nap belelógtak. Összepakoltunk, vettünk két doboz fagyit, és hazaindultunk. Csúnya esőfelhők lógtak a Rax fele. Úgy tűnt, mégse tudunk mászni. Felmentünk a Hohe Wand tetejére, és elkezdett csöpögni az eső. Szerencsére el is állt gyorsan. Megnéztük radarképen, kiderült, hogy csak nálunk esett. Ahova korábbra ígértek esőt, abból semmi se lett.

Kivételesen fent parkoltunk, először lefele másztunk volna egy átlagos turistaúton, ami egy barlangot is érintett. Gondoltuk, lemegyünk, és ha elromlik az idő, akkor ugyanott vissza.

Elindultunk lefele, találtunk egy táblát, miszerint legyünk csöndben, és hagyjuk békén a kecskéket. Egy percen belül a kecskét is megláttuk hozzá :)

A barlang nagyon vicces volt, alig találtuk meg. A bejáratát csak a kisebb sziklacsoportra festett nyilak jelezték. Pedig alatta 20m teljesen függőleges barlang-folyosó van. Végig létra volt, nem okozott nehézséget. Lent két lépéssel kijjebb már a sziklafal külső oldalát láttuk. A másik irányba a sziklákon több kecske is ugrált.

Lementünk, majd megkerestük a beszállást. Innen még nem nézett ki nehéznek, de a fal alattomosan áthajlott, így az első 50m-t kb. egy óra alatt tudtuk megtenni. Visszamászni elég esélytelen lett volna. Örültem, hogy nem vagyunk egyedül. Feljebb másztunk, újjabb kecskék. Később egész élvezhető lett az út, egyértelműen az alja volt a legnehezebb. Kedvességből csinálták csak az Einstiesüberhangot :) Jellemző, hogy a nehezebb utakon a beszállás különösen nehéz, hogy aki gyakorlatlan, az ne is tudja elkezdeni. Azért később is volt izgalom, de megcsináltuk :) Épp sötétedés előtt értünk föl, az utolsó fotóknál már vakuzni kellett. Fönt vártak az elmaradhatatlan kecskék is. Egy hatalmas bak őrizte a családot, útközben többször is láttuk. Most kijött elén a tiszteletünkre :) Voltak kicsik is, még szoptak. Ennek ellenére teljes biztonsággal pattogtak a köveken, csak úgy csattogott a szikla a patájuk alatt. Nem szívbajos az anyjuk :)

Megnéztük a kilátót, a becsületkasszánál úgy döntöttünk, hogy nem tudunk németül :P

Aztán fáradtan beestünk a kocsiba, megettünk minden maradékot, és hazajöttünk.

Ezután már azt is kibírjuk, ha elkezdődik a suli!

Nyárvégi vegyes

A nyári szünet végére terveztünk egy hosszabb nyaralást. Az időjárás nem kedvezett, augusztus 20-a után nem látszott három egymást követő jó nap. Zoli ragaszkodott Olaszországhoz, akkor is, ha sokat kell utazni. Tehát a terv: a két jó napból az elsőn utazunk :(((, ezért megállunk repülni, másnap Dolomitok; utána átmegyünk Szlovéniába, ott jobb idő lesz; hazafele pedig beugrunk Gerlitzenre az akróversenyre.

(more…)

Gerlitzen, Sillian, Dolomiten, Emberger :)

Gyorsan összepakoltam, a gyerekeket leadtam az angoltáborba, és visszahúztam apához, aki az annenheimi kempingben múlatta a fullstallokat.

(more…)

Embergeralm 2009.
    családostul

Mivel a korábbi embergeralmi nyaraláson nagyon hiányoztak a gyerekek, elhatároztuk, hogy legközelebb együtt jövünk. Meg a sikertelen háromszögemet is meg akartam próbálni újra.

Korábban már kinéztem egy apartmant, a sátor szűknek tűnt gyerekekkel. Azaz nem a sátos, hanem az autó. De az apartmanban nem volt hely, és a többi is mind foglalt volt. Hát, eldöntöttük. Apa Zoomja itthon marad, helyette jön a sátor. Nyitásra a győri Decathlonban voltunk, kaptunk is sátrat. A kempingben azt mondták, hogy nem lehet helyet foglalni, de lesz. Estére azonban egyetlen hely sem maradt, de az egyik Flugschulét sikerült meggyőznünk, hogy az ő foglalt helyeikből az egyiken alhatunk. Másnap reggel át tudtunk költözni egy normál helyre, bár az lakókocsiknak volt fenntartva, tehát sóderes volt :(

1.nap
Útközben a Faaker See mellett megmásztuk a Rotschitzaklammot. Ez egy b/c-s klettersteig, gyerekekkel kezdésnek jó is volt. Zozó az első percben belelépett a patakba, ezután semmi említésrevaló esemény nem történt. Én végig a gyerekeket néztem, hogy mindenki megfelelően be van-e kötve, ők viszont nagyon élvezték az egészet. Alig tudtam őket meggyőzni, hogy ne menjünk még egy kört. Persze, fél óra múlva mindenkinek eszébe jutott, hogy éhes és fáradt.
2.nap
Én kezdtem, irány a háromszög.
Nam csak a kempingben, hanem a starthelyen és a levegőben is tömeg volt. És senki nem volt hajlandó együtt tekerni senkivel. Már épp elegem lett az egészből, amikor jött egy MADÁR. Na, vele végre sikerült repülni! Igazodott hozzám, rám nézett, egész közel engedett magához. Azért ahhoz ragaszkodott, hogy egy-két méterrel fölöttem legyen.
Szerettem volna a +1000m-t a starthely fölött. 999-nél láttam a variót megállni, de az a még egy méter csak meglett :) Azt hiszem, az Alpok összes csúcsa látszódott :) Eszméletlen látótávolság, északra a havas hegyek, délre a Júliai-Alpok, nyugatra a Dolomitok.
Gaugen adta, mint mindig, jöhet a Stagor. Előző este azt mondta Blulu, hogy az nagyon szép hegy. Tényleg az volt, ahogy a csúcsát még sütötte a nap. Előtte sokat süllyedt, csúcs-300 körül értem oda. Egész közel kellett menni, a nyugati oldalra, hogy adja. Eközben egy szem piros ernyő lejtőzte a csúcsot nívóban, nem nagyon adott többet. Nekem nyugatról kicsit küzdősen, de végül meglett, utána +300 is egy pillanat alatt. A hegymászók nagyot nézhettek a csúcsról.
Elég nehezen szántam el magam, de elindultam hátra. Végig a gerinc fölött átlag 0-val (=+-5-tel) be is értem a fordulóponthoz. Leszálló nem volt sok, csak nagyon gyaloglós, ezért kicsit aggódtam. Visszafele már egyszerű volt. Egy termikbe belefordultam, csak a biztonság kedvéért, de nem kellett volna. Elég csúnyát csukott ott, ahol az előző körben még simán emelt.
Irány ki a völgy fölé. Még benéztem a déli oldalt, de nem sokat adott. A siklás vége felé szembeszelem lett, meg a szembehegy rotorja is süllyedt. Hát, egy egész kilométer magasságot veszettem, mire visszaértem a gerincre. Mivel a déli oldalon nem volt korábban semmi, egy DNy-i élet választottam. Sütötte is a nap. De csak egy picur nullát adott. A szomszédos réten megláttam egy madarat, de szintén nem nyertem vele semmit. Vissza a Gaugenre, az alsó rétek hátha tartanak picit, és haladhatok. Volt egy kis hátszelem a völgyszél miatt, olyan alacsonyan voltam. Ha továbbmegyek, nincs leszálló, az meg nem volt biztos, hogy átérek a falun. Megláttam egy ernyőt, amint alám egy szélzsákos rétre száll. Hát itt ért véget az én repülésem is. Ő csak tíz percet repült. Viszont ahogy leszálltam, már ajánlotta is, hogy visszavisz a kempinghez. Jött a barátnője, az ernyős a csomagtérbe ült, hogy én elférjek. Továbbá ő nem is Embergeralmra ment, mert onnan nem mer startolni a tömeg miatt :)
Amikor lebegtettem, csörgött a telefon, apa hiányolt már. Ők strandoltak. Mire kijött a vízből és újra hívott, én már a strand kapujában voltam.
Apát visszavittem egy tandemkörre Zozóval. Árnyékban volt a starthely, és oldalas hátszél fújt. Aztán végre sikerült elstartolniuk, még tekertek is egy jót elöl.
Este még csillagokat néztünk. Hihetetlen mennyiség volt látható, Blulu azt hitte a Tejútra, hogy felhő!
3.nap
Még egy próba. A starthely fölött 300m körül inverzió volt, egyszerűen nem bírtam föléjutni. Néhányan repültek a csúcs körül, de nekem nem jött össze. 300-on szétesett minden, rázott, mint a fene, és kezdhettem ellölről. Kimenni előre, megfogni a termiker, föl 300-ig. De nem tudtam a hegy fölé bemenni. Leszállás, strand. Apa visszament a Themával, és egész Pirknerklammig tolta. Ott szedtük föl, és mentünk mászni. Pirknerklamm c-s, jónéhány vízesést kell meg-/átmászni. Ez is nagyon jól sikerült. Errefelé mindig üldöznek a békák :(
4.nap
Erre a napra rossz időt jósoltak. Reggel szemerkélt az eső, reggeli után már szakadt, de amikor tíz perce a kocsiban ültünk, elállt. Lienz mellett találtunk egy mászóutat, Galitzenklamm a neve. Változó módon b/c és c/d közé sorolták. A klamm eleve belépőjegyes volt, a mászás pedig csak 12 év fölött volt engedélyezve. Kicsit győzködtük a nénit, hogy Blulu már gyakorlott, talán a saját felszerelése is segített, és bejutottunk. A kerítést átmászva, a szurdok kiépített útja alatt másztunk a sziklán. Elég kemény út volt, Zozó nagyon lefáradt. Viszont Blulut annyian fotózták föntről, hogy lámpaláza lett :) A vízesést oda-vissza átmásztuk. A második út az elkerülőút lett volna azoknak, akik nem merik bevállalni a patak fölött.
A kempinbe visszaérve nem nagyon vágytunk a strandra, de még sok időnk volt, így a Mühlgrabenwasserfallhoz mentünk. A gyerekek nem értették, minek a törölköző :) Végül mindannyian (ki bugyiban/gatyában, ki ruhástul) lezuhanyoztunk. Viccesek lehettünk :) Pisztráng vacsira. Kicsit elfáradtunk ma is.
5. nap
Hát, ez megint nem az én napom. A kesztyűm felét a kocsiban hagytam, a Stagor meg felhőben. Mindegy. Egy egész jót repültem így is. Apa jött Bluluval másfél órára, egész szép táv is kerekedett belőle. Blulu fázott, apa meg alig győzött spirálozni, hogy leérjenek. Ilyen a tandempilóták sorsa…
Én még ki akartam próbálni egy esti lecsúszást, amikor megfordul a szél, hegyszél kezd fújni, és tart a völgy. Fönt hátszél volt, lefutottam a hegyet, mire elemelt. És végig süllyedt. Már látszott, hogy ki sem érek a leszállóba. Erre ott elkezdtek tekerni! Úgy tűnik a tanfolyamos starthelyről kellett volna startolni, többen kitekertek a leszálló fölött. Nekem nem adta, sőt, a leszállás után a telefonom a kedves “No network” feliratot mutogatta. Elkezdtem visszagyalogolni, aztán amire lett térerőm, felhívtam apát. Ő épp az útelágazásnál járt köztem és a kemping között. Szóval fölszedett, hazamentünk. A többiek még bőven tekerésztek fölöttünk :((((
6.nap
Utolsó napnak tűnt, másnaptól foglalt volt a helyünk, meg strandbelépőt sem kaptunk ingyen… Jött a hidegfront délutánra. Sátrat bontottunk.
Fölmentem, korán startoltam, lecsúsztam, úsztam egyet, irány haza. Ugyan volt három üveg jegünk bekészítve, de a Forellenzucht nyitvatartását lekéstük. Legalább egy óra szerpentinezés Bad Bleibergbe, ahol a Klettergarten “Ausser Betrieb” volt…
Csalódottan kávéztunk Villachban. Apa talált egy Kanzianiberget aközelben egy kalandos c-s Klettersteiggal. Aranyos volt a hegyecske, párszáz méteres, az egyik oldalán sziklás. De nem nagyon hittem, hogy különösebben izgalmas lesz. A leírás nagyon bonyolult volt, mert (mint később rájöttünk), az egész hegy tele van turistautakkal és mászófalakkal. Rengeteg sziklamászó gyakorolt mindenfelé. Mi rákötöttünk az első drótkötélre, aztán irány. Tűzött a nap, féltem, hogy kevés lesz a víz. Száz méter után egy hűvös repedésben vitt az út. Kicsit negatívnak tűnt. Blulu mászott elöl, apa már szólt, hogy visszafordulunk. De azért benézünk. Lapjával épp át lehetett férni a repedésben. Kb. 50m-t mentünk így a barlangszerű részen, lefele csak helyenként lehetett látni, fölöttünk viszont sok beékelődött kő volt. A túlodalt kiérve megint nem látszott az út folytatása. Amikor megtaláltuk, nem hittünk a szemünknek: a korábban a fejünk fölött lógó köveken ment vissza! A harmadik szintem pedig végül át lehetett lépni az egész repedést. Még kicsit be is lógtunk középen a vicc kedvéért. Még másztunk tovább, de amikor a végkimerültség jelei kezdtek látszódni rajtunk, és a vizünk is elfogyott, elkeseredésünkben útbaigazítást kértünk. A srác látta, hogy beülővel vagyunk, ezért megmutatta a rövidebb utat a sziklafalon át. 250m függőleges sziklafal. Fölfele még izgi lett volna, de így inkább küzdelmes. Félidőben olyan kifutószéllel, hogy azt hittem, lefúj a hegyről. Még jó, hogy be voltunk kötve. Aztén apát megcsípte egy darázs. Leérve találtunk még egy utat, meg volt egy izgalmasnak tűnő, amit fönt kihagytunk. Még feltétlenül vissza kell ide néznünk.
Nyolc körül végeztünk. Lefele az egyik faluban egy pisztráng-táblát láttunk. A néni épp a virágokat locsolta, a pisztrángos bezárt, ha egyáltalán nyitva volt aznap. Megalkudtam két nagy halra. Szereintem elképzelni nem tudta, mit akarok vele este. A törpék közben a szomszéd telken üzeket etettek.
Gyors fürdés a Faaker Seeben, aztán irány haza. Ahogy leértünk, Gerlitzenen más esett, amire besötétedett, már nem győztük számolni a villámokat. A vége az lett, hogy az autópályán 40-50-nel lehetett haladni. Apa átvette az utosló pillanatban, mielőtt elaludtam volna, és hazavezetett a 8-as úton.

Ez a nyaralás nagyon jól sikerült, minden percét hasznosítottuk. Persze, egy hét pihenő kell utána.

Embergeralm 2.

Gyerekek ismét táborban, mi ismét Embergeralmon.

A kempingben majdnem ugyanazon a helyen, mint legutóbb, a szomszédok ismerősek voltak :) Ezúttal nemcsak ernyőt, hanem mászófelszerelést is hoztunk. Valamint három gps-koordinátát, amit a lehető leggyorsabban kellett volna körberepülni.

(more…)

Embergeralm 2009.

Apa május végén Abtenauban versenyzett egy hétig. Összesen három versenynap volt, ebből két brutál repüléssel, a harmadikon sokan lerohadtak az elején. Meg egy nulladik napi Bischling.

Dani az abtenaui verseny után nem rohant haza hozzám jó férj módjára, hanem én mentem hozzá repülni, jó pilótafeleségként :)

Vasárnap reggel, az utolsó napra mentem utána, de azt lefújták. Werfenwengben találkoztunk, még repültem volna egyet, de a föhn közbeszólt…

Tehát irány Embergeralm. Sátor, háromszög :)

(more…)

Gerlitzen+Embergeralm 2008.

Eladtuk a gyerekeket valami nyári táborba, és elhúztunk repülni.

(more…)

Következő »