Rax

Rax, Haidsteig

Haidstieg

Már tavaly elindultunk a Preinerwandra. Most csak egy napra terveztük, és a meteo szép időt igért. Útközben próbáltam elképzelni, milyen lesz, hogy a fejem fölött tekernek az ernyők, míg én mászok.

Épp óraátállítás után voltunk, és apa elnézte, így már csak a kocsiba beülve vettük észre, hogy 4:42 helyett 3:42-kor csöngött az óra. Nem vettünk autópálya-matricát az osztrák oldalra, így eléggé kicsúsztunk az időből a végén. Majdnem öt óra lett az út.

Megérkeztünk, leparkoltunk. A kocsiból kiszállva elég nagy szélzaj fogadott: a fenyőket rázta a szél. Összeszedtük a cuccot, elindultunk fölfele. Nekem a rövid alvás miatt elkezdett fájni a fejem. Rengeteget gyalogoltunk fölfele az erdőben, itt viszonylag szélcsend volt. Viszont ahogy kiértünk az erdőből, szélvihar. Szerencsére a fejem már jobban volt. Gondoltuk, ha már eddig feljöttünk, akkor legalább a beszállást megnézzük. A szél majdnem meghiúsította ezt is, ugyanis a kőgörgeteges részen majdnem elfújt  minket. Aztán megláttunk néhány mászó, majd még néhányat, és utánunk is jöttek.

Akkor az első létrát azért kipróbáljuk. Aztán a következőt is. Majd a Fekete Madonnáig. Aztán a keresztig. Így ment végig. Az útra nem nagyon emlékszem, csak arra, hogy a karabínert fölfújta a szél a kötélen :) Egy kitettebb részen laposkúszásban kellett átmenni. Pihenni nem nagyon lehetett, ha megálltunk, megfagytunk. Egy nyugisabb helyen azért ettünk egy kis csokitortát :) Az volt kéznél :))) Fönt a törpefenyők szélárnyékába próbáltunk leülni, de nem hallottuk egymás szavát. Nem mertem lenézni a sziklafalon, le ne sodorjon a szél. A gyerekek repülőset játszottak. Valahogy most senki sem ült a kereszt körül… Már elég laposan sütött a nap, ezért gyorsan lefele indultunk. Örültünk a törpefenyők után az első fáknak, ez már azt jelentette, hoyg félúton vagyunk. A korai indulás ellenére is csúnyánk ránksötétedett: egy ideig botorkáltunk a félhomályban, de az utolsó fél-egy órát már teljes sötétben tettük meg. Blulu persze félt, de megpróbálta az Esthajnalcsillagot figyelni, hátha az megmenti :) Hullafáradtan estünk be a kocsiba.

Nyáron az út elég melegnek tűnik, de akkor legalább tovább van világos. Leginkább úgy kéne menni legközelebb, hogy lefele elérjük még a felvonót. Mondjuk, akkor sem tudom, hogy jutnánk vissza a kocsihoz. Nagyon kegyetlen volt 950m-t sietve lefele gyalogolni. Mindenkinek volt némi izomláza a nap után. De megcsináltuk!

Rax

Budapesttől 325 km, bő három óra alatt megjárható út. Az S6-os útról Semmering után kell lemenni a Raxalpe táblánál, innen már ki van táblázva a felvonó, biztos megtaláljuk.

Azt hittük, hogy Bécs közelsége miatt rengetegen lesznek, de nem sűrűn használt starthely. A felvonón nem is tudta a pénztáros, hogy mennyibe kerül a siklóernyős jegy.

Tehát, ha feljutottunk a felvonón, akkor az épülettől keletre néhány fát megkerülve már a starthelyen is vagyunk. Csak délelőtt lehet innen startolni,amíg süti a lejtőt a nap, vagy ha az alapszél K – DK-i.

Starthely a leszállóból

Starthely a leszállóból

Apa lába alatt...

Apa lába alatt...

A starthely előtt néhány métert felszedve, vagy kicsit kifele tágítva átrepülhetjük a felvonót, és eljutunk a déli, sziklás gerincre.

img_4854

Ha később stratolnánk, akkor eleve nyugat fele sétálva találunk néhány startolható foltot, van köztük hivatalos starthely is. Másfél órás gyaloglással már a kifejezetten DNy-it is elérjük, mert a gerinc kicsit megtörik. A gerinc feléig 2550m magasságig szabad emelkedni Bécs légterei miatt, utána a szokásos 3840 van.

A leszálló a starthelyről látható, a patak mentén kicsit kijjebb, egy szántóföld sarka, valami üzem után. Jó időben erős völgyszél fúj a starthelytől keletre eső szűk völgy felé. Ebbe nem érdemes berepülni, leszálló nincs.

Leszálló

Leszálló

Höllental

Höllental