A felvonó felső állomásának neve Bischlinghöhe, van, aki így ismeri a starthelyet.

Az alsó állomás pedig Zaglauban van, de ez a név nem nagyon ismert :)

Repülés

Bischlingtől északra húzódik a Tennengebirge Ény-K irányban, a közepén kiugró Hochthron csúccsal. Első számú cél erre átjutni. Starthely felett kb. 300 m-ről már jó eséllyel át lehet érni a nagyhegyre.

Távrepülésre az északi irányon kívül minden alkalmas, erre viszont Hallein és Salzburg légtere miatt nem nagyon merészkedhetünk. A Tennengebirge fölött, és annak az ÉK-i oldalán érdekes légterek vannak, próbálj utánanézni.

Sziklák

Sziklák

Helyiek

Helyiek

Családi kirándulásnak is kellemes. A kilátás gyönyörű, alpesi viszonylatban is kiemelkedően szép. 2008-tól szerdánként és szombatonként madárbemutató van, a családi jegy 10 Euro. A fönti Alm, sajnos, elég drága :( és a kiszolgálás sem a megszokott…

A faluban sok étterem, cukrászda található. Elég kis hely, ezért minden elérhető gyalog vagy a kölcsönözhető biciklivel. A strand vize szép tiszta, de sajnos nagyon hideg. Magasan vagyunk…

Strand

Strand

Starthely a strandról

Starthely a strandról

A felvonó honlapja – nyitvatartás, meteo, árak.

Starthely:

A starthely 1885 m AMSL, a felvonó kb. 900 m-t emelkedik.

Kelet

A felvonó épületétől meglepő módon keletre esik, kb. másfél percen belül elérhető. Egymás mellett nem fér el három ernyőnél több, viszonylag rövid is, de elég meredek. Belefér egy tandem belefutó, de osztrák viszonylatban szűk. Délelőtt-délben startolható. Ugyan sokszor előfordul, hogy a nyugati oldalon is szembeszél van délelőtt, de ha nem csak lecsúszásra számítunk, akkor érdemesebb innen indulni. A termikek a kék starthely közötti dombocskáról szakadnak le, innen egyszerűbb odajutni. Siklásból meg lehet kerülni a hegyet, de nem érdemes sokáig kísérletezni a visszagirheléssel, mert ugyan van néhány leszálló a völgyben kijjebb, de néhány óra visszaszállításra számítani kell.

Dél

A dombocska tetején, a szélzsák alól lehet startolni. Laposka, nem hiszem, hogy megérné.

Nyugat

Ez van a felvonó mellett. Szép, kényelmes, néha tehenes :) Én egy órát vártam, hogy a főkolompos esetleg arrébbmenjen, de inkább csak jött a többi is. A helyi ember szerint nem gond, ráüvöltött, aztán felhúzta az ernyőt. A tehén gyorsan odébbállt 5 m-rel.

Ja, a felvonókötélre itt sem illik rászállni.

Leszálló

A felvonó épülete előtt, néhány házzal lejjebb. A felvonó mellé is le lehet szállni, bár van néhány nagyfesz és felvonókábel. Csak a helyi akrósokat láttam itt. A leszállóban szélzsák, és jó időben igen erős völgyszél van. Ha nem érnél vissza a nagyhegytől, akkor is bőven találsz leszállót. De Ausztriában mindenütt szabály: csak levágott mezőre szebad landolni!

Visszanézve a hegyre:

Starthely a kép közepén, leszálló a jobb alsó sarokban.

Megközelítés:

A8-as autópályán D felől a pfarrwerfeni lehajtó (nagyon rövig, tényleg 40 km/h! ) után jobbra, egészen az út végéig.

Salzburg felől érkezve bonyolultabb a helyzet, ebből az irányból nincs közvetlen lehajtó. Werfenen át, a táblákat követve, innen is megtalálható.

Szállás

Rendkívül változatos árak… Olcsóbbat a werfenwengi főtértől távolodva találhatsz.