Afrikai harcsából szoktam főzni, mert az olcsóbb halak közül az a legfinomabb, és kevés benne a szálka. Bár a legfinomabb akkor lett, amikor egy kecsege gerincét és bőrét is belefőztem.

Hozzávalók 4 személyre:

* 1 kg afrikai harcsa
* + néhány szelet hal
* 3 dl száraz fehér bor, nem túl erőteljes ízű
* 4 nagy fej hagyma
* 4 gerezd fokhagyma
* sózott paradicsom
* pirospaprika
* babérlevél
* tárkony
* sáfrány
* mustár
* citrom
* tejföl

A halat kifilézem, megnyúzom. Elteszek néhány szép szeletet lesózva. Olivaolajon megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát a sózott paradicsommal, ráteszem a halnyesedéket. Ezzel is pirítom kicsit, majd felöntöm a borral, majd annyi vízzel, ami ellepi. Beleteszek egy kanál mustárt, néhány babérlevelet, egy kevés sáfrányt és rengeteg pirospaprikát. Kb. másfél órát főzöm. Ezután kidobom a bőrt, kiszedem a szálkákat a halból, és pépesítem a levest. Sózom, ha kell, citromot és tárkonyt teszek bele, esetleg még egy kis bort. Ha már finom, akkor beleteszem a halszeleteket, és még kb. 40 percet főzöm. Erőspaprikával, friss fehér kenyérrel és tejföllel (!) tálalom.