Wildkogel

2005. június, 2006. július

Itt olvashatod el az útleírást.

Wildkogel Ausztriában, Salzburg tartományban található. Budapesttől 660 km. Schmittenhöhétől kb. 40 km-re nyugatra fekszik.

Szintkülönbség: 1200 m
Startolható: Ny, DNy, D, DK, É
Fő startirány: D

Leginkább szélcsendes időben jó a nagy szintkülönbség miatt. Kisebb északias szelet elnyom a völgyszél, ha nincs sok felhő, erős délies szél esetén jön a főn. Keleti szél esetén túl erős a völgyszél, és a nyugatival is volt valami gond :)))

10-13 óra között a legjobb, a felvonó 9.30-16.30 között megy óránként. Ha délelőtt ÉNy-i szél fúj, akkor az idő napközben nem javul, ilyenkor délután Hollersbach jó. 2 óra után mindig É-i szél fúj.

Sikerült anticiklonban is kipróbálni, akkor szintén hátszél volt, délig inverzióval, szóval az sem jött be.

www.wildkogelbahnen.at

www.flugschule-pinzgau.at

Árak:
felvonó (rég volt) friss! (csak az emlék miatt van itt)
egyszer fel ernyővel: 7 Euro
egyszer fel ernyő nélkül :) 9 Euro
napijegy: 17 Euro
hetijegy napi egyszer fel-le: 26 Euro
felvonó
egyszer fel: 9 Euro
napijegy: 13 Euro
hetijegy: 26 Euro
Ha a környéken szállsz meg, akkor a Gastekarte felmutatásával néhány euro kedvezményt kapsz.
napi starthelyhasználati díj: 3 Euro
A felvonó alján, a brambergi siklóernyős iskolában és a hollersbachi Gasthofban lehet venni.

DNy

A DNy-i starthely a felvonó épületétől Ny-ra található, a villanypásztoros kapu túloldalán. Egészen Ny-i szélben is startolható, ha nem túl erős, különben rotoros.

D

Közvetlenül a felvonó épülete melletti étterem alatt található. Északias szélben rotoros, ezért innen tilos startolni. Starthelyre jobbos szélben szintén, mert a felvonó felé sodor a szél.

DK

A felvonótól néhány perc keletre. Minden délies irányú szélre jó, de csak akkor érdemes idáig eljönni, ha balos. A déliről startolva elég kis esélyed van, hogy átvidd a lefutógerinceket idáig.

É

Igen izgalmas irány :), csak, ha szeretsz hegyet mászni
A felvonótól K-re található. Ez a hegycsúcs. Ha enyhe hátszél van, akkor innen el lehet startolni szembeszélben északra, de utána a hegyet megkerülve a déli oldal leszállójába, a rotor alá kell leszállni. Szerintem csak olyan gyenge szélben működik, amiben dél felé is lehetne startolni.

A fenti étterem nagyon jó, a teraszról gyönyörű a kilátás nem repülő családtagok részére és rossz idő esetére. Itt is, és fedett helyen is van játszótér. Az étterem mögött nyitott játszótér van, bár a teraszon lehet akkor is játszani, ha nem rendelsz semmit.

Leszálló

A felvonó völgyben levő állomásától néhány perc déli irányba, a teniszpályák túlfelén. Hatalmas, sík, kicsi a fű, de szögesdróttal van körbekerítve! A tótól keletre eső rész is leszálló, van benne egy kisebb nagyfesz. Ha ide szállsz, a lovakat kerüld el! A focipályára is le lehet szállni, ha nincs ott senki.

Mellette játszótér, a közelben szabadstrand.

Ha erős a szél a leszállóban, akkor jobbra kell menni, ahol szélesebb a völgy, és a túloldalra leszállni.

A napijegy még a hollerbachi starthelyre is érvényes, továbbá két kisebb délies starthelyre, amit az iskola használ kisdombozásra (300 m!).