Gerlitzen

2006. június

Gerlitzen Ausztriában, Kartnen tartományban található. Budapesttől 550 km. Az Ossiacher See fölött lehet húzgálni az ernyőt, távrepülni nem túl jó, mert a hegy fölött csk 200 m-t szabad emelkedni a klagenfurti reptér miatt. Ha nagyon jó az idő, akkor a vihornyák kérnek légteret, tehát ha a fejed fölött vihornya teker, akkor emelkedhetsz, úgy emlékszem, 700 m-t. Rengeteg modellező reptet a hegyen, vigyázz rájuk, bár ők a nyugati oldalon repülnek általában, nincsenek nagyon útban.

A Kanzelbahnra és a Gipfelbahnra is kell jegyet venni, a starthely majdnem a csúcson van. Autóval is fel lehet jutni, állítólag fizetős az út.

Szintkülönbség: kb. 1300 m
A csúcs 1911 m AMSL
Startolható: K-D-Ny

mindig, kivéve erős ÉNy-i szélben vagy felhőben

Árak:
felvonó
egyszer fel: 11 Euro
fel+le: 15,50 Euro
szezonjegy nyárra, napi egy útra: 32 Euro
korlátlen szezonjegy: 92 Euro
gyerek egyszeri 6 évtől: 7,80 Euro

www.gerlizten.net

Mi Kartnen Kártyát vettünk 34 Euróért, amivel hivatalosan napi egyszer lehet föl-le menni, de a kétszer föl is működik. Emellett az összes környékbeli állatkertbe és múzeumba ingyen lehet bemenni. Gyerekeknek 6 éveskortól 14 Euro, és a gyerekjeggyel is föl lehet menni :)

szállás
kemping a tó mellett: 11 Euro
Privatzimmer reggelivel, messzebb a tótól: kb. 15 Euro

Bár a felvonónál többször határozott nyugati szél fújt, általában délre startoltunk, a torony alól. Ha süt a nap, akkor ott startrolható. Elég lapos a hegytető, az első fákig rosszul néz ki, ha nem emel. Mivel a csúcsról nem szabad kitekerni, általában kijjebb mentünk, az előhegyre vagy a tó fölé.

A leszálló a tó nyugati partján van nagy szélzsákkal jelölve. Ha jó az idő, akkor a tó felől fúj a szél, a tóparti fáknak komoly rotorja van! Mindenképp rázós leszálló. Ha ciki a szél, akkor még jobbrább, a házak nyugati oldalán levő, szintén szélzsákos mezőre is le lehet szállni. A völgyszél csak az alsó néhányszáz méteren fúj, jellemzően lefele erősödik! Későn és erős nyugati alapszélben a szél a tó fele sodor.