Mostanában a füstölt hús főzővize legalább annyiszor végzi csicseriborsóval, mint korábban babbal-lencsével. Persze, enélkül is vágja mindeni az éneket :)

Tehát füstölt lé az alap (amiben persze a húson kívül nyilván rengeteg fokhagyma is főtt, meg persze babérlevél, valamint mustár vagy ecet is van). Ebbe jön a nálam általában konzerv csicseriborsó, pár szem felkockázott krumpli, kicsit később felkatrikázott hagyma. Ha nagyjából megfőtt, akkor olajos aszalt paradicsom, és egy kicsi az olajból is, hogy a kivételesen használt pirospaprika is oldódjon valamben. A paradicsom általában magában is elég fűszeres, így a továbbiakban nem szoktam túlzásba vinni. Azért majoranna vagy csombor mehet hozzá. Szerintem tejföl nélkül megkóstolni se érdemes, de a fiúk nem hajlandóak rá… Esetleg azért, hogy ne legyen olyan forró. De általában akkor is inkább leégetik vele  a nyelvüket, minstem fehérítenek rajta :(